26 Июля, 2017

Цена децентрализации

Фото Цена децентрализации

ЦЕНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИИ

Основной реформой нашей страны – безусловно, есть децентрализация.

А как ее, эту реформу, должны ощутить простые люди – граждане Украины? Естественно по условиям жизни.

А что это за такие условия? Все знают – это возможность каждой семьи нормально питаться, платить обоснованные тарифы за жилищно-коммунальные услуги, получать доступное медицинское обслуживание, в конце концов, пристойно одеваться и иметь возможность нормально растить своих детей. 

А что мы сегодня видим? Непрерывный рост тарифов на Ж/К услуги. Он не оставляет возможности простым людям не то, что нормально вести свое домашнее хозяйство, даже по его минимальным потребностям, а и нормально питаться не позволяет. И в таких условиях находится существенная часть страны.

А как на все это может влиять местное самоуправление? Ведь по правилам децентрализации именно ему и передали все основные полномочия. Имею характерный пример, что очень мало.

Там где есть интерес денег, местной власти и шагу не дадут ступить самостоятельно. Спрашивается – нам нужна такая децентрализация? Думаю, каждый скажет, что нет. А что делать? Я уверен, надо учиться отстаивать свои права. Приведу уже названный пример.

Со стороны очень многие считают, что в Южноукраинске люди живут хорошо и проблем не ощущают. Это не так. АЭС стареет, впереди строительство новых энергоблоков, но общественность об этом мало что знает. Зато хорошо видит, как у городской общины хотят отобрать для нее важную собственность – сети и объекты коммунального хозяйства. И кто? На «поверхности» ДП НАЭК «Энергоатом», а кто за ним, сказать пока сложно.

Причем явно стал, виден принцип – не хотите отдавать по-хорошему, отберем силой. Здесь, как в капле воды проявился весь набор рудиментов старой власти – лицемерие, цинизм, не прикрытая жажда отобрать у людей то, что им принадлежит по праву и что может служить источником чьей-то наживы. 

И никому нет дела к тому, что этому городу его коммунальные сети и объекты будут нужны даже тогда, когда саму АЭС заменят на новый, более современный источник энергии. Ведь коммунальная среда по тем же европейским меркам – весомая гарантия социальной защищенности и самостоятельности любой общины.

Я принципиально контролирую этот знаковый процесс для Южноукраинцев и не только для них, и пассивным наблюдателем быть не собираюсь. Я предложил выступить с городской инициативой, результат которой можно включить в любой, в том числе и в чисто Европейский процесс. Ведь речь идет и о правах людей, и о том, кому у нас в Украине доверяют руководить атомными электростанциями, этой очень ответственной отраслью в целом!?

Депутат Южноукраинского городского совета  Эрик Григорян

 

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ
до мешканців Южноукраїнська і «Енергоатома», депутатів міської ради, посадових осіб її виконавчих органів та житлово-комунальних підприємств 

Ми, депутати міської ради Южноукраїнська, посадові особи та представники його Ж/К сфери, що налаштовані і на подальше працювати на благо свого міста за програмами його розвитку, звертаємось до Вас з наступним

 

 

 

 

 

 

В липні 2017 року за рішенням міської ради – «працювати з АЕС без боргів» сформовані основні засади соціального захисту мешканців міста від значного подорожчання комунальних послуг, особливо теплової енергії, яка йде на опалення та на підігрів води в системах гарячого водопроводу і за її природою не вартує високої ціни, яку всьому місту бажають нав’язати від «Енергоатому» та НКРЕКП.

Ціна їх задуму – отримувати в межах двох додаткових тисяч щомісячних платежів з кожної родини міста на чиюсь користь. Тому і лунають погрози – обмежувати вказані послуги на все місто, якщо громада та обрана нею влада не погодяться віддати ТВКГ.

Та втратити зі своєї власності це ключове підприємство і означатиме вказане вище подорожчання. Проти міста розгорнуто безпрецедентні спроби примусу відмовитись від ТВКГ. Але це шлях до чийогось збагачення за рахунок зубожіння більшості мешканців нашої громади.
Субсидії отримують не всі і де тут буде гідність життя взагалі?

Це не шлях до проголошеної децентралізації. Пропонуємо неприкриті спроби централізувати і монополізувати постачання місту комунальних послуг припинити, як і лицемірні звинувачення та всілякі перекручування з боку заступника директора АЕС та ще від декількох її посадовців щодо КП ТВКГ та виконкому. Це не етично і не статусне для керівників Атомної галузі хоча б з огляду на Кодекс МАГАТЕ для їх персоналу.

Ми не будемо чекати, що хтось і якось нас захистить, це помилка. При втраті належних нашій територіальній громаді мереж і об’єктів ТВКГ, нам вже ніхто не допоможе – будемо платити за кожну Гкл., теплової енергії, як про це каже керівник НКРЕКП Д. Вовк – замість існуючих 190 грн. всі 1420 і більше наших власних гривні. Щорічна переплата на середню сім’ю нашого міста складатиме від 20 тисяч гривні і це не жарт. Тож дивимось, що маємо Вам сказати.

Програма розвитку Южноукраїнська на 2016 -2020 роки та наступні рішення міської ради в посилення наших спроможностей вирішувати питання місцевого значення, як їх визначив Закон, це воля територіальної громади, яка визначена її вибором 2015 року. Вона посилена вимогами Стратегії сталого розвитку «Україна 2020», що разом спонукає нас діяти послідовно і відповідально. Більше того, вимоги керівництва країни в цій важливій сфері вказують на те, що ми діємо вірно.

Президент України Порошенко П.О.. зокрема в липні 2017 року каже, що ми, вся країна, марно переплачували за монопольний газ і Україна на ділі виходить з цього порочного кола. Далі Президент підписує два Закони по енергоефективності, аби в першу чергу мешканці країни не переплачували за енергетичний ресурс споживання. Прем’єр-міністр України Гройсман В.Б. каже, що потрібно розбудовувати комфортні міста, де в основі цієї роботи повинна бути людина.

А що робить Южноукраїнськ? Зокрема в частині його ТВКГ, – теж саме. Здійснює реальні кроки в подолання банкрутства КП ТВКГ, аби хоч на половину не бути залежним від монополіста.

А ще міська рада за її програмами здійснює системні заходи по енергозбереженню та енергоефективності. Міський бюджет з 2016 року в це, понад десятиліттям занедбане міське господарство вже вклав 25 мільйонів гривні і ще буде вкладати, аж поки не виведе його на рівень економічно обґрунтованої роботи.

Над важливість дій влади міста виконувати такі вимоги потрібно зрозуміти всім: і постачальнику теплової енергії та інших комунальних послуг в соціальну інфраструктуру міста, і виконавцям цих послуг – ліквідовувати любі першопричини переплат людьми за це важливе джерело побуту з огляду на потребу розбудови комфортного життя людей.

Ми добре бачимо, що прийняті Програми міської ради по модернізації в комунальній галузі міста, в інфраструктурі споживання цих послуг є такими, що в повній мірі відповідають позиціям керівництва України, де вони ставлять мету – йти до відчуття гідності людини в країні, що обрала шлях до європейських цінностей свого життя.

При цьому вкрай важливо розуміти, що існуючі дві складові в тарифі на комунальні послуги для Южноукраїнська, зокрема по теплу від різних форм власності, перша – від «Енергоатому» через АЕС, і друга – з мереж і об’єктів ТВКГ власності міста, постійно будуть під антимонопольним порівнянням їхніх прагнень відповідати вказаним вище вимогам головних Інститутів нашої Держави – не переплачувати за комунальні послуги аби пристойно жити і за цим важливим показником децентралізації в нашій країні.

Публічно буде видно, як кожна з форм власності – «атомної» і «міської» будуть займатись модернізацією свого обладнання і мереж виходячи з меж існуючого паритету кожної з половинок тарифів на тепло воду і водовідведення. Буде видно, як їх робота працює на комфорт і людину в місті, де і без того є потреба послідовно виходити з потенційної депресивності, як це роблять в Європі в таких поселеннях людей, за зразками якої ми наразі і торуємо шлях нашого розвитку.

Ми і сумніву не маємо, що чинники економічної обґрунтованості на тарифні складові, які роками вивірялись в НКРЕКП по комунальним послугам щодо АЕС і КП ТВКГ є певним паритетом на який ми зможемо рівнятись в нашому змаганні зменшувати їх собівартість виходячи з державних вимог енергозбереження, енергоефективності та інших заходів модернізації на мінімізацію не продуктивних витрат, принаймні техніко-економічного характеру. Адже мета – жити цивілізовано єдина для всієї країни.

Втрата такого порівняння через монополізацію вказаних чинників з передачею ТВКГ міста «Енергоатому», яку нам пропонують в занадто «настійливий спосіб» означатиме, як втрату критеріїв оцінки принципово демонополізованого простору сфери споживання цих важливих послуг, так і той самий комфорт і в його центрі людину, про що так красномовно вказано вище від керманичів нашої країни.

Намагання декого з керівництва АЕС у міста відібрати ТВКГ через сформовану нову більшість депутатів і в такий спосіб відсторонених з посад секретаря міської ради, а далі міського голови та його заступників отримають належну протидію. Свого першого керівника обирає все місто, а спроба зняти його з роботи в 23 депутатських голоси, це міра моралі для тих депутатів, які підуть на зраду цілій громаді, що буде всебічно та багатовимірне продемонстровано, як урок їх обіцянок і справжнього лиця для всіх – знати їх обличчя на все їхнє життя. Але зраду ми не допустимо, бо це долі тисяч людей.

В захист колективу ТВКГ, власності громади та всього міста від неправомірних дій «Енергоатому» в його «силових» спробах відібрати майно, що належить всьому місту, в разі відмови «Атомного» відомства від справедливого компромісу, активісти громади готують та подаватимуть до Європейських судових інстанцій відповідні позови.

А поки що на Ваш розсуд, цим зверненням виносимо проект громадської ініціативи, де за чинною процедурою йтиметься про недовіру тим декільком депутатам, які спробують активувати дії розбрату в міський раді та які за рік і вісім місяців їхньої роботи нічого не запропонували в розвиток і захист громади Южноукраїнська.

Тільки так зможемо захистити не тільки працююче на громаду керівництво міста, а в першу чергу самих себе та свої сім’ї від реального зубожіння за чужої волі.

Звернення підписали понад 30 заявлених осіб.

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости