Общество | Южноукраинск, 17 Мая, 2018

19 травня - День Південного Бугу

Свежие новости: 19 травня - День Південного Бугу

Пропонуємо вашій увазі статтю заступника начальника відділу техногенно-екологічної безпеки Південно-Бузького басейнового управління водних ресурсів Руслана Туза, присвячену Дню Південного Бугу.

Зі свого боку маємо зазначити, що Южно-Український енергокомплекс провадить свою діяльність в рамках закону, а саме - Водного кодексу України, чітко дотримуючись Правил охорони поверхневих вод та інших нормативних документів. При цьому підприємство чинить на навколишнє середовище мінімальнодопустиму, регламентовану законодавчими актами дію.

Колектив енергетиків добре розуміє значення та важливість збереження довкілля, зокрема, нашої водної артерії. Гарним прикладом цього розуміння є традиція проведення щорічних екологічних суботників на берегах Південного Бугу. Цьогоріч молоді атомники та активісти Южноукраїнська очистили від сміття 8 га території на високому березі річки неподалік Ташлицької ГАЕС.

 

19 травня – День Південного Бугу

За рішенням Басейнової ради Південного Бугу з 2009 року щорічно у третю суботу травня відзначається День Південного Бугу. Цього року свято річки припало на 19 травня і відзначатиметься у 2018 році вже в десятий раз.  

Напередодні свята в населених пунктах області, в школах і учбових закладах проводяться тематичні уроки (бесіди) присвячені Дню Південного Бугу, здійснюються природоохоронні заходи спрямовані на покращення екологічного стану водних об’єктів.

Південний Буг дуже мальовнича річка із зеленими долинами та гранітними скелями, порогами, перекатами, і є свідком багатьох історичних подій від прадавніх часів до сучасності.

Кожна річка, як і людина, має своє ім’я. Бог – так змістовно називали цю красиву річку наші предки – давні слов’яни.

На одній із карт 1740р. Південний Буг названо Бугом. Щодо назви Південний, то вона укорінилася пізніше, після поділів Речі Посполитої. Внаслідок цих поділів на території сучасної України стало два Буги. Щоб відрізнити їх, одному із них дали уточнюючу назву Південний.

Південний Буг не можливо не любити! Його краса оспівана у багатьох  піснях. «Красою України» називала його Леся Українка:

           Он ярочки зелененькі, 
           Стежечки по них маленькі, 
           Перевиті, мов стрічечки, 
           Збігаються до річечки, 
           Річка плине, берег рвучи, 
           Далі, далі попід кручі...

Сучасний Південний Буг починається на Хмельниччині біля села Холодець Волочиського району, має довжину 806 км, і несе свої води до Чорного моря перетинаючи територію п’яти областей: Хмельницьку, Вінницьку, Кіровоградську, Одеську, Миколаївську.

Річкова мережа басейну Південного Бугу утворена понад 6,5 тисячами малих річок та 11 середніми річками.

В басейні проживає 4,1 млн. чол. Для цієї річки особливо актуальним є лозунг Організації Об’єднаних Націй – ми всі живемо нижче за течією! 

Природні ресурси басейну мають велике господарське значення. В басейні розвинута промисловість, мала гідроенергетика, зрошення, рибне і комунальне господарства, розташовані атомна, гідроакомулююча і кілька теплоелектростанцій.

Для управління водними ресурсами в басейні Південного Бугу, реалізації державної політики у сфері водного господарства на території басейну в м. Миколаєві створено Південно-Бузьке басейнове управління водних ресурсів.

Якість води в басейні Південного Бугу контролюється п’ятьма лабораторіями водогосподарських організацій. Для басейну Південного Бугу характерним є забруднення поверхневих вод органічними сполуками. Підвищений вміст органічних сполук є наслідком впливу забруднюючих речовин, які потрапляють у водні об’єкти зі стічними водами підприємств, і впливу органічних сполук природного походження, що надходять у поверхневі води з торфовищ та боліт. Мінералізація води у річці є оптимальною і знаходиться нижче гранично допустимих концентрацій, жорсткість води середня, кисневий режим знаходиться у нормі.

На теперішній час водозабір по басейну Південного Бугу зменшився в 6 разів. На початку 90-х водозабір складав 1,8 млярд.м3, у 2017 році всього 298,6 млн.м3. Значне скорочення забору поверхневих вод призвело до відповідного зменшення скидів стічних вод різної категорії якості та безповоротних втрат. Разом з тим, незважаючи на певне зменшення антропогенного навантаження на басейн необхідно відмітити, що загальна гідроекологічна ситуація залишається достатньо проблемною, зокрема із-за незадовільного технічного стану каналізаційних очисних споруд ряду населених пунктів.

Оскільки в 2017 році стік у басейні Південного Бугу по водпосту Олександрівка становив 1 млрд. м3/рік (при нормі 2 млрд. 800 млн.м3/рік), що відповідає дуже маловодному року, водозабезпеченість одного жителя на території басейну склала лише 303 куб.м. Але незважаючи на низьку водність, населення та галузі економіки були повністю забезпечені водними ресурсами. Під координацією басейнового управління водних ресурсів були проведені попуски з водосховищ для підтримання належного санітарного стану річок басейну.

Вирішення еколого-економічних проблем басейну Південного Бугу необхідно здійснювати на якісно новому рівні відповідно до суттєвих змін характеру природокористування, концепції розвитку водного господарства, з урахуванням світового досвіду управління природними комплексами.

Кожна збережена краплина води – це шанс на життя. Збережемо Південний Буг для майбутніх поколінь!   

Источник: sunpp.mk.ua

 

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты