Общество | Вознесенск, 22 Марта, 2018

24 березня Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом

Свежие новости: 24 березня Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом

Туберкульоз – соціально-залежне інфекційне захворювання, яке з сивої давнини непокоїть людство і залишається складною для України проблемою. Він стає однією із головних загроз для здоров'я людства.

Про це повідомляється на офіційному сайті м. Вознесенськ.

Туберкульоз не ліквідований в жодній країні світу.

Для туберкульозу не існує стану, статі, віку, але частіше всього захворювання виникають у людей, які не мають роботи, харчування, житла.

Туберкульоз – це заразна хвороба, яку викликають мікроби, які називаються мікробактеріями туберкульозу (МБТ).

Щогодини в Україні на туберкульоз захворює 4 людини, помирає від нього 1 хворий.

Захворювання протікає з періодичними загостреннями, рецидивами та ремісіями, спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого комплексного лікування та реабілітації хворих.

Практично немає такого органу у людини, який би не міг уражатися туберкульозом, хоча у 95% хворих на туберкульоз уражаються легені, а у 5% - різні інші органи.

При туберкульозі легень збудники поширюються повітряно-крапельним (при кашлі, чханні, розмові) та пиловим способом (засохлі крапельки мокротиння перетворюються в інфікований пил, який є на підлозі, предметах, в повітрі).

Зараженими збудниками туберкульозу може бути молоко, м'ясо та інші м'ясо-молочні продукти від хворих тварин.

Кожен хворий – бактеріовиділювач, який не лікується протитуберкульозними ліками, може інфікувати до 20 чоловік протягом року. Інфікування МБТ може відбуватися в будь-якому віці. Найчастіше МБТ уражаються люди від 20 до 40 років.

За останні 2 роки спостерігається тенденція до зменшення захворювання на туберкульоз як серед мешканців м. Вознесенська, так і серед сільських жителів. Так, у 2017 році захворіло на туберкульоз по місту 34 особи, а по селу - 21 особа, із них по місту захворіла 1 дитина і 1 підліток. У дитини і підлітка захворювання виявлено на ранніх стадіях завдяки пробі Манту ("малі" форми туберкульозу).

У 2016 році захворіло по місту 26 чоловік, по селу 16 чоловік. Серед дітей у 2016 році захворіла 1 дитина по місту.

Виявлено занедбаних випадків туберкульозу (з розпадом легеневої тканини) по місту 17 хворих, по селу 6 хворих; з відкритою формою туберкульозу по місту – 25 хворих, по селу – 17 хворих. Це говорить про те, що не всі люди чітко усвідомлюють наскільки важлива ця проблема. Адже, туберкульоз не вибирає. Захворіти може кожен із нас!

У дітей та підлітків туберкульоз виявлено методом постановки діагностичної проби Манту, від якої відмовляються деякі батьки. Скажімо, якщо даним дітям не провели своєчасно пробу Манту, то захворювання у даних дітей виявили б набагато пізніше і в занедбаній формі.

Залишається високий рівень рецидивів туберкульозу (місто 5, село 5).

Причини рецидивів:

  1. Група ризику (ВІЛ-інфіковані особи, що зловживають наркотиками, алкоголем, часті простудні захворювання).
  2. Важка робота на важких із шкідливими наслідками.
  3. Халатне відношення до свого здоров'я.

Велику загрозу для населення в поширені туберкульозної інфекції являють хворі на відкриту форму туберкульозу, які відмовляються пройти лікування в умовах стаціонару обласного протитуберкульозного диспансеру, згідно зі ст. 12 Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз". До Вознесенського міськрайсуду було подано заяви щодо обов'язкової госпіталізації хворих з відкритою формою туберкульозу. Згідно з рішенням суду всі хворі були відправлені санітарним транспортом ЦРЛ у супроводі поліціантів до обласного протитуберкульозного диспансеру на стаціонарне лікування. Туберкульоз виліковний в тому випадку, якщо його своєчасно виявити.

Основними методами своєчасної діагностики туберкульозу є:

  1. флюорографічне обстеження органів грудної порожнини;
  2. туберкулінодіагностика (проба Манту для дітей та підлітків);
  3. аналіз харкотиння на наявність МБТ.

Флюорографічне обстеження проходять 1 раз на 2 роки (це стосується здорової людини, яка не входить в групу підвищеного ризику). Всі інші особи, які перебувають на "Д" обліку у спеціалістів з приводу хронічних захворювань (так звана група підвищеного ризику захворювання на туберкульозу за медичними показниками: наркомани, хворі на ВІЛ-інфекцію, алкоголіки, психічно хворі, ХНЗЛ, цукровий діабет, гастрити та виразки шлунку, 12-палої кишки, чорнобильці тощо), а також за соціальними показниками (особи без постійного місця проживання, малозабезпечені, прибулі з місць позбавлення волі) – повинні проходити флюорографічне обстеження 2 рази на рік. Флюорографічне обстеження починають проходити з 15-тирічного віку, друге обстеження проводиться після закінчення навчального закладу. Флюорографічне обстеження проходять поза планом, якщо від попереднього ФЛГ - обстеження пройшло більше 6 місяців, наступні особи: донори, всі члени сім'ї при виписці породіллі з пологового будинку, оформленні опікунства тощо.

Другий метод виявлення туберкульозу – проведення туберкулінової проби Манту. Цей метод діагностики дуже важливий при виявленні початкових (прихованих) форм туберкульозу у дітей та підлітків. Це не вакцинація, а діагностична проба, за допомогою якої можна не тільки виявити, але й запідозрити методом позитивної реакції на туберкулін, що дитина інфікована та потребує профілактичного лікування. Тому усі діти, у яких були позитивні проби (згідно з показами), обстежуються у сімейного лікаря і направляються до фтизіатра на консультацію та для призначення хіміопрофілактики.

Третій метод виявлення туберкульозу – це дослідження аналізу харкотиння на наявність МБТ. Даний метод в першу чергу проводиться наступним категоріям хворих: які кашляють більше 2-3 тижнів, лежачим хворим, паліям (випалюють більше 1-2 пачок цигарок в день); хворим на хронічні захворювання легень та бронхів тощо.

Лікування розпочинають одразу ж після встановлення діагнозу туберкульозу. Хвора людина повинна лікуватися у стаціонарі  протягом інтенсивної фази лікування (2-3 місяці), коли вона являє небезпеку для оточуючих. Лікування туберкульозу контрольоване – всі протитуберкульозні препарати приймаються під безпосереднім наглядом медичних працівників. Хворі несуть відповідальність за дотримання правил лікування (ст. 13 Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз"). Якщо хворий не буде дотримуватись вимог, які стосуються його лікування, туберкульоз набуває хронічного перебігу і закінчується смертю. Лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Використовують стандартні режими хіміотерапії, встановлені для різних форм туберкульозу. Режими хіміотерапії й препарати, які в них застосовують, такі самі, як і в інших країнах світу. При дотриманні режиму хіміотерапії вилікування досягають у 100-95% хворих на вперше діагностований туберкульоз. Хронічний туберкульоз виникає внаслідок неправильного лікування за виною хворих, які часто переривають лікування, не доліковуються. Після завершення основного курсу лікування хвора людина на туберкульоз, як правило, повністю виліковується. Період реабілітації після одужання складає 2-3 роки. Але ці люди повинні пам'ятати про проходження ФЛГ-обстеження  2 рази на рік та протирецидивне лікування двічі на рік (ліки видаються безкоштовно) і, звісно, суворо дотримуватись здорового способу життя для запобігання рецидиву захворювання.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!!!

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты