Экономика | 7 Мая, 2017

Ціни у Криму вдвічі вищі за київські

Свежие новости: Ціни у Криму вдвічі вищі за київські

Аналізуючи медіа-простір доводиться констатувати, що в ньому недостатня кількість інформації про те, як сьогодні живеться мешканцям Криму. Одним зі способів оцінки якості життя кримчан під російською окупацією є порівняльний аналіз цін на продукти харчування із материковою Україною.

Якщо в Києві, щоб виїхати на природу на травневі свята за кілограм окорока курки в середньому доведеться віддати 45 грн, то за перекопським перешийком такий самий окорок вже коштуватиме 81 грн. Аналогічна ситуація зі свининою та яловичиною, ціни на які різняться майже вдвічі. Якщо на Столичному ринку Києва кілограм свинячої вирізки у середньому коштує 110 грн, а биток яловичини 135 грн, то в Криму за свинячу вирізку доведеться віддати 200 грн, а за биток яловичини цілих 250 грн. Більш як удвічі різняться і ціни на яйця, десяток яких на материку коштує 12 грн, а на півострові 25 грн.

Щодо основного продукту українця – хліба, то на материку батон домашній вагою 500 гр. від Київхліба в середньому коштує 10 грн, а на півострові за аналогічний кримський батон вагою 500 гр. доведеться вже віддати 12 грн.

Не на користь російській окупаційній владі в Криму і ціни на молоко та молочні продукти. Якщо літр молока в Києві коштує в середньому 20 грн, то в Криму за нього доведеться віддати 35 грн. Майже вдвічі вища ціна і на сметану, яка на материку коштує 48 грн, а на півострові 75 грн за літр. Таким чином по цінах на молочку Крим під російською окупацією вже перегнав Європу, а Україна ще тільки наближається до Польщі та Литви, в яких літр сметани коштує біля 50 грн.

Суттєво різняться і ціни на олію, яка в Україні коштує 33 грн за літр, а в Криму 52 грн. Дорожчий і цукор за який в Києві доведеться віддати 20 грн за кг, а в Криму 23 грн.

Можливо, через клімат у в Криму краща ситуація із цінами на овочі борщового набору, які в Україні по причині сезонного фактору дорожчають вже четвертий тиждень поспіль? Однак і тут спостерігаємо ситуацію не на користь півострова. Якщо на більшості українських ринків картопля минулорічного врожаю коштує 6,5 грн, то за перешийком цілих 15 грн. Суттєво дорожча і морква, яка в Криму коштує 25 грн за кг проти 15 грн за кг в Києві.

На ринку яблук в Україні спостерігається тенденція до зростання ціни. У другій половині квітня на найбільших оптових майданчиках України яблука подорожчали на 20-25% із 10 до 12-13 грн/кг, а з початку травня яблука вже продають за ціною 14-16 грн/кг. Така ситуація спричинена сезонним скороченням пропозиції яблук у сховищах вітчизняних виробників. Однак Україна має змогу безперешкодно імпортувати яблука чого не скажеш про Крим, який знаходиться під санкціями. Відтак кілограм яблук в Криму коштує в середньому 25 грн.

Підводячи підсумки варто зазначити, що ціни в Криму зрівнялися із московськими чого не скажеш про рівень доходів. Однак це не повинно, в жодному разі, слугувати темою для зловтішання. Приклад окупованого Криму як і ОРДЛО є найкращою панацеєю від інформаційного вірусу "русского мира".

Моніторинг зроблений 5 травня в інтернет-магазинах "Фуршету" і "Новусу", з української сторони, та інтернет-магазину "Foodonline" з кримської. Для аналізу також бралися дані українського Держстату та Кримстату. Щоправда відразу необхідно відзначити, що Кримстат подає дані ще більш узагальнено і оптимістично, ніж український Держстат. Що стосується інтернет-магазинів великих торгових мереж, то українські компанії, які перереєструвалися в Росії і працюють в Криму, з огляду на можливі санкції, щоб зайвий раз не світитися, власні інтернет-портали не ведуть. Великі російські торгові мережі в Крим теж не поспішають. Тому для повноти інформації в нашому аналізі також враховуємо дані по цінах, які для нас зібрали друзі та знайомі, що проживають у Криму.

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты