Общество | Южноукраинск, 21 Августа, 2017

Друге відкрите обговорення тарифів в Енергоатомі. Чи є позитив для Южноукраїнська?

Свежие новости: Друге відкрите обговорення тарифів в Енергоатомі. Чи є позитив для Южноукраїнська? Друге відкрите обговорення тарифів в Енергоатомі. Чи є позитив для Южноукраїнська?

Як повідомила редакції «Маю право» прес-служба виконкому Южноукраїнської міської ради, 17 серпня цього року в «Енергоатомі» вдруге відбулося відкрите обговорення встановлення тарифів на відпуск електричної енергії, виробництво теплової енергії та схвалення Інвестиційної програми АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік.

Южноукраїнськ представляли – міський голова Пароконний В.К., начальник юридичного відділу міської ради, начальник відділу економіки та інвестицій управління економічного розвитку міської ради, директор КП ТВКГ та інші спеціалісти.

За результатами зустрічі було складено Протокол, який 21 серпня надійшов до виконкому міської ради. Однак міський голова Южноукраїнська підписав його з зауваженням. 

Далі ми наводимо текст зауваження, який є своєрідним звітом делегації Южноукраїнська про свою поїздку до Києва та висвітлений на офіційному сайті міста.

 

ЗАУВАЖЕННЯ

до протоколу 17.08.2017р. щодо відкритого обговорення встановлення тарифів на відпуск електричної енергії, виробництво теплової енергії та схвалення Інвестиційної програми АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік

В результаті другого обговорення питань Інвестиційної програми ДП НАЕК «Енергоатом» щодо джерел її фінансування, а відтак тарифу на електричну та теплову енергію вже на 2018 рік, з огляду на суттєве збільшення частки тарифної долі в Інвестиційній програмі «Енергоатому» 2018р. до факту цієї долі 2015р. делегацією Южноукраїнська сформовано наступні зауваження:

1. Для України, за досвідом Європи, цей ринок має бути лібералізовано аби було суттєво знижено фактор монопольної не контрольованості цієї сфери соціальних послуг. «Енергоатом» має отримати державну, кредитну, грантову чи іншу, але не підтримку її розвитку переважно за рахунок зростання тарифу, де переважна 

частина, це зубожіла більшість населення нашої країни. В частині продовження терміну дії його енергоблоків тим більше добудови нових потрібно знати хто і як буде фінансувати цю важливу частку її розвитку.

2. Громада Южноукраїнська підтримує розвиток і Компанії, і ЮУ АЕС з огляду на вказане вище, де в частині тарифів на електричну і теплову енергії їх генерації є межі відповідальності, принаймні Уряду України, «Енергоатому» та НКРЕКП. Делегація міста саме таку підтримку висловила за умови скорішого, у вересні 2017 року, підписання чинної «мирової угоди», яка вже як місяць направлена в «Енергоатом» і яка стосується частки тарифу на теплову енергію залежну від бюджету міста.

3. До сказаного вище, як приклад, вкажемо на те, що Южноукраїнська міська рада 13.07.2017 року прийняла виважене рішення, за яким вона гарантує процедурно чинне повернення скоріше сумнівних, але все ж таки між тарифних боргів перед «Енергоатомом» накопичених в сфері споживання комунальних послуг містом за термін в понад 10 років, яким гарантувала поточну роботу КП ТВКГ щодо цих послуг без боргів сфери споживання міста за рахунок коштів міського бюджету.

4. За цим рішенням є характерний фактор, який полягає в тому, що навіть при «паралічі» розрахункового рахунку КП ТВКГ в частині фінансування його

Інвестиційної програми за рахунок амортизаційних відрахувань та руйнування його економіки через – штрафи та інші вимушені не виробничі платежі, які спровокували безкінечні арешти цього рахунку підприємства, воно все ж спромоглось за підтримки міського бюджету модернізовувати свою економіку та за рахунок цього виходити на рівень роботи коли не буде суттєво збільшувати свою частку тарифу на комунальні послуги або взагалі не буде її підвищувати, принаймні на 2018 рік.

5. Також зауважимо, що тарифи на теплову енергію для «Атомних» міст не можуть бути високими в силу специфіки її природи та з огляду не те, що її споживачі безальтернативно «прив’язані» до її споживання в жорстко централізованих мережах. В них вони не мають можливості не то що відмовитись від теплової енергії, принаймні в квартирах, а навіть не можуть обмежувати її споживання, наприклад на період відпустки чи відрядження в опалювальний період чи з інших причин мати регулювання такого споживання. І це в той час, що так робиться в цивілізованому світі та навіть в багатьох містах України, де відсутня така централізація.

6. Те інвестування, яке закладає «Енергоатом» її Інвестиційними програмами за рахунок тарифу мав би бути сформованим з гарантією наступного зниження цього тарифу з огляду на дієвість предмету спрямування інвестування, як це роблять, принаймні в тій же Європі.

7. Ці зауваження є невід’ємною часткою протоколу по вказаному публічному обговоренню, де поставлено підпис з посиланням на викладену аргументацію цього важливого питання в такій зведеній редакції. 

Міський голова Южноукраїнська

від делегації міста, 17.08.2017р.    

В. Пароконний

 

Депутат Южноукраїнської міської ради Григорян Ерік Юрійович прокоментував свою позицію з цього приводу:

«Хочу звернути увагу, що моя позиція з цього приводу висвітлена в моїх публікаціях на тему стосунків АЕС та Южноукраїнська. Та вона співпадає з позицією міського голови. Ми зможемо захистити людей тільки, коли будемо разом виконком, конструктивна більшість депутатів міської ради, спеціалісти комунальної сфери та громада Южноукраїнська».

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты