Политика | 16 Декабря, 2017

Міського голову Вараша відправили у відставку

Свежие новости: Міського голову Вараша відправили у відставку

Сьгодні на 6-му пленарному засіданні 20-ї сесії Вараської міської ради депутати слухали звіт міського голови Сергія Анощенка про роботу виконавчих органів Вараської міської ради за період з 01.01.2016-01.08.2017 років. Втім, обранці його не підтримали. Про це йдеться на офіціному сайті Вараської міської ради.

Після цього деякі депутати виявили ініціативу висловити недовіру меру і достроково припинити його повноваження. Відтак, питання «Про дострокове припинення повноважень Вараського міського голови С. Анощенко» було винесено на голосування. 

Згідно з частиною 3 статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування", повноваження міського голови за наявності підстав можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш, як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради.

Вараська міська рада налічує загалом 34 депутата. Відтак, для позитивного рішення у цьому питанні необхідно було набрати 23 голоси. До слова, таємне голосування з цього питання відбувалося двічі.

За словами депутата Вараської міської ради Сергія Денеги, при першому підрахунку голосів виявилось, що один бюлетень був без печатки. До слова, проставляв печатки на бюлетенях депутат, член лічильної комісії та людина Анощенка Олександр Стояновський. Є навіть відео, на якому видно, як він пропустив бюлетень, не проставивши в ньому печатку. Сам Олександр Стояновський до оприлюднення відео переконував, що такий недійсний бюлетень до скриньки вкинув хтось з депутатів.

Після цього лічильна комісія вирішила провести голосування повторно. До слова, міський голова Вараша Сергій Анощенко вирішив також брати участь у голосуванні, публічно оголосивши про власний конфлікт інтересів, що за законом надає йому право голосувати у питанні власної відставки.

Відтак, за результатами таємного голосування "за" відставку мера проголосувало 23 депутати, 1 особа утрималась, решта 6 обранців відмовилась від голосування і навіть не заходида у кабінку. Тобто виходить, що 23 депутати - це і є ті дві третини, необхідні для того, щоб позбавити міського голову Вараша своїх повноважень.

Втім, на офіційному сайті Вараської міської ради є повідомленняпро те, що повноваження мера не припинено, оскільки для цього не вистачило одного голосу. Очевидно, що вони рахують 2/3 не від загального складу депутатів міськради - 34, а від 35 чоловік включно з міським головою, який депутатом не є. В Законі ж чітко прописано про "дві третини голосів депутатів".

Журналісти "РівнеМедіа" звернулися з цього приводу до Заслуженого юриста України Бориса Руснака, який також є експертом з місцевого самоврядування. Він підтвердив нам, що згідно з Законом 23 голосів депутатів є достатньо, а відтак, рішення про відставку міського голови Вараша Сергія Анощенка є легітимним.

Борис Руснак

Втім, вараські депутати не виключають того, що Сергій Анощенко буде оскаржувати це рішення у суді. Портал "РівнеМедіа" буде слідкуватиме за розвитком подій і повідомлятиме про усі новини з цього приводу.

До слова, думки громадськості з приводу відставки Сергія Анощенка традиційно розійшлися: одні відверто підтримують відставку Сергія Анощенка, інші ж переконані, що депутати самовільно цього не можуть робити, адже його обирала громада міста.

 

Марина НАЗАРЧУК

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты