Политика | Николаев, 16 Ноября, 2018

На Миколаївщині обговорили актуальні завдання реалізації гендерної політики

Свежие новости: На Миколаївщині обговорили актуальні завдання реалізації гендерної політики

Про пріоритетні напрями Уряду та актуальні завдання щодо реалізації політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків йшлося на регіональній робочій нараді під керівництвом Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської  та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, яка відбулася 16 листопада у Миколаєві.

Захід об’єднав делегації від Миколаївської, Херсонської, Одеської, Кіровоградської областей у єдиному прагненні забезпечення гендерної рівності у країні.

«Вважаю, що реформа децентралізації дає нам великі можливості, одночасно створює певну кількість викликів і ризиків, але дає можливість оперативно реагувати на потреби саме місцевих жителів через ті інструменти, які знаходяться найближче до потреб конкретної людини. На жаль, поки що я бачу певну відсутність на загальнорегіональному рівні серйозного розуміння потреб впровадження гендерної політики, хоча кожен регіон має свої особливості. Але коли ми переходимо на рівень, наприклад, об’єднаних територіальних громад, то бачимо розуміння того, що якщо ОТГ реагує конкретно на потреби жінок і чоловіків, дівчат і хлопців, то тоді вони можуть успішніше і ефективніше використовувати кошти і можуть успішно забезпечувати потреби людини. Коли ми ставимо людину в центр наших політик, в тому числі, регіональних політик, регіональних стратегій, які ви зараз будете переосмислювати і перепрацьовувати, то це є насправді гендерним підходом. Наші донори і міжнародні партнери підтримують нас у цьому намаганні просунутися далі і врахувати потреби конкретної людини і тому ми започаткували регіональні заходи, регіональні наради, тому що вони дають можливість локалізувати ту чи іншу політику, зокрема, політику гендерної рівності», - відзначила Віце-прем’єр-міністр України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що  включення на рівних засадах чоловіків і жінок в робочий потенціал країни дає можливість росту ВВП. За її словами, в Україні недопредставленість жінок у економічному розвитку країни і збалансована неучасть стримує економічний ріст дуже суттєво, і при врахуванні гендерної політики ріст може скласти 10-15%.

Голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко подякував Іванні Климпуш-Цинцадзе  за активну підтримку впровадження ґендерної політики в області.  Адже ключова мета подібних заходів – навчити людей інструментам і методикам, які б вони використовували на місцевому рівні. Особливо це стосується регіональних стратегій розвитку, в центрі яких має бути людина з її потребами і особливостями.

Олексій Савченко відзначив, що у Миколаївській області вже створено 28 територіальних громад.

«Серед голів територіальних громад 24 чоловіка та 4 жінки», - сказав він, наголосивши, що це чітко показує особливості сприйняття. З іншого боку, депутатів-жінок в об’єднаних територіальних громадах більше ніж чоловіків. З 574 депутатів ОТГ - 292 жінки та 282 чоловіка.

Миколаївщина не стоїть осторонь питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Зокрема, у Миколаївській області діє координаційна рада з питань сім’ї і жінок при облдержадміністрації, активно ведеться робота з метою поліпшення становища жінок у Миколаївській області,  запобігання конфліктам та домашньому насильству.

Голова ОДА додав, що в області серйозно піднімаються проблемні питання, в тому числі, питання щодо народження дітей жінками у досить юному віці.

«Це наша культурна спадщина, я дякую Президенту України за те, що українці отримали помісну церкву», - сказав Олексій Савченко, відзначивши важливість виховання родинних цінностей.

Окремо, очільник області наголосив про функціонування 24 «Віконець життя» в області, що дає жінкам право анонімно залишити дитину, враховуючи певні соціальні, сімейні та інші обставини, що спонукають на такий вчинок.

Олексій Савченко відзначив, що наразі кожна жінка, кожен чоловік цілком спроможні самостійно вирішувати, який фах обирати, а завдання, яке має виконуватися на регіональному рівні владою – це абсолютна підтримка у забезпеченні їхніх рівних прав і можливостей.

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты