Общество | Южноукраинск, 26 Апреля, 2018

На ЮУАЕС завершилася попередня місія експертів МАГАТЕ в рамках місії SALTО

Свежие новости: На ЮУАЕС завершилася попередня місія експертів МАГАТЕ в рамках місії SALTО

На Южно-Українській АЕС 25 квітня експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в рамках попередньої місії SALTО підбили підсумки перевірки енергоблока №3 у контексті продовження строку його експлуатації (ПСЕ). Команда SALTО розглянула шість напрямків діяльності АЕС і надала попередній звіт.

«На підставі розглянутих документів, презентацій і обговорень з контр-партнерами та іншими фахівцями станції команда МАГАТЕ дійшла висновку, що станція просунулася в області управління старінням і почала виконання багатьох нових видів робіт з підготовки енергоблока №3 до безпечної довгострокової експлуатації, - підбив підсумки десятиденної роботи керівник команди експертів МАГАТЕ Роберт Криванек. - У проекті довгострокової експлуатації вже розглядається певна тематика, рекомендована МАГАТЕ. Деякі заходи частково виконано, чимало вже розпочато. Команда SALTО вважає, що персонал станції - це професіонали, які були відкриті для спілкування та готові прийняти пропозиції з покращення».

Р.Криванек зазначив також, що під час місії міжнародні експерти виявили приклади кращих практик у виробничій діяльності ЮУАЕС. Серед них моніторинг показників безпеки, (включаючи відмови, пов'язані зі старінням обладнання з початку експлуатації), атлас експлуатаційних дефектів у теплообмінних трубках парогенераторів АЕС, розробка та впровадження програми оцінки радіаційного окрихчування корпусу реактора на підставі випробувань зразків-свідків. Крім позитивних практик, команда SALTО підготувала пропозиції та рекомендації щодо деяких областей діяльності атомної станції, з яких можливі покращення.

За словами представника Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Юрія Гребенюка, попередня місія SALTО дозволила подивитися на процес підготовки енергоблока №3 ЮУАЕС до довгострокової експлуатації з нової точки зору. «Ці результати роботи дуже важливі, - підкреслив він. - Приємно зазначити, що експерти виявили позитивні практики, які буде в подальшому рекомендовано до застосування не лише в самій Україні. Що стосується областей для покращення, то вони не є критичними, які б не дозволяли продовжити строк експлуатації третього енергоблока ЮУАЕС. Рекомендації та пропозиції, розроблені місією, буде враховано регулятором у процесі розгляду документів, що обґрунтовують безпеку блока, і під час видачі ліцензії на його подальшу експлуатацію».

За підсумками роботи експерти МАГАТЕ передали керівництву ЮУАЕС і представнику ДІЯРУ проект звіту. Фінальний документ буде надано в червні. А в четвертому кварталі 2019 року місія SALTО відвідає южно-український майданчик з партнерською перевіркою для подальшого знайомства з перебігом виконання робіт, пов'язаних з підготовкою третього енергоблока до безпечної довгострокової експлуатації.

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты