Культура | Николаев, 14 Сентября, 2017

Наукова краєзнавча конференція «Миколаївській області – 80: час, події, особистості»

Свежие новости: Наукова краєзнавча конференція «Миколаївській області – 80: час, події, особистості»

Як стало відомо журналістам видання "Маю Право", 14 вересня в обласній науковій бібліотеці ім. О. Гмирьова відбулася наукова краєзнавча конференція «Миколаївській області – 80: час, події, особистості».

Участь у конференції взяли представники влади, науковці, викладачі, аспіранти, наукові співробітники музейних та архівних установ, краєзнавці, юні дослідники.

Учасників конференції привітали та побажали творчих успіхів і плідної праці головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації Ляндіна О. Г. та громадський діяч, член Національної спілки журналістів України Макарова Н. Л.

На пленарному засіданні кандидат історичних наук, доцент, член Миколаївської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Горбуров Є. Г. у своєму докладі зупинився на аспектах історичної правди як складової історичної свідомості, підкресливши, що науковцям та представникам ЗМІ необхідно більш ретельно та уважно підходити до оцінювання та подання інформації щодо певних подій, фактів та явищ.

Кандидат історичних наук, доцент, директор Навчально-наукового гуманітарного інституту Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Бобіна О. В. акцентував увагу на розкритті поняття «політики пам’яті» та процесі декомунізації топоніміки Миколаєва.

Роль Миколаївщини як території, привабливої для туризму та відпочинку висвітлила кандидат економічних наук, доцент, викладач Чорноморського Національного університету імені Петра Могили, голова правління ГО «Лідери туристичного бізнесу в Миколаївській області», Почесний працівник туризму в Україні Чичкалюк Т. О.

На боротьбі миколаївців за українську державу зупинився кандидат медичних наук, краєзнавець, голова Миколаївського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Марцінковський І. Б.

Начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Миколаївської області Мельник М. О. під час доповіді висвітлила історичні моменти адміністративно-територіального поділу Миколаївської області.

Історичний екскурс зробив молодший науковий співробітник Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія» НАН України Бондаренко Д. В., розкривши роль Вікторівки-I в системі прикордонних святилищ Ольвійської держави VI - III ст. до нової ери.

Учасники секції «Історія області у дослідженнях науковців Миколаєва» розглядали питання щодо історії розвитку та сучасного стану різних галузей та сфер діяльності – промисловості, транспорту, медицини, туризму, освіти та культури регіону.

Під час роботи секції «Краєзнавчі розвідки молодих дослідників» миколаївські студенти та учні шкіл і гімназій представили напрацювання та краєзнавчі розвідки з історіографії, археології, джерелознавства та літературного краєзнавства, а також ознайомили присутніх з відомими постатями Миколаївського краю та історією населених пунктів області.

Загалом результати своїх досліджень та напрацювань представили більше 30 учасників – від докторів наук до учнів середніх шкіл. Слід зазначити, що вагомим підґрунтям та основною базою для наукових розвідок учасників конференції став унікальний фонд краєзнавчих видань бібліотеки, який налічує понад 10 тис. примірників книг та періодичних видань, у т.ч. близько 1 тис. видань універсального змісту ХІХ – поч. ХХ ст.

Увазі учасники були запропоновані книжково-ілюстративна виставка «Миколаївщина на вітрилах часу» та фотовиставка робіт фотожурналіста О. Сайковського «Дивовижна Миколаївщина».

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости