Политика | Вознесенск, 16 Февраля, 2018

Прокурор відзвітував на сесії Вознесенської міської ради

Свежие новости: Прокурор відзвітував на сесії Вознесенської міської ради Прокурор відзвітував на сесії Вознесенської міської ради

На 50-ій черговій сесії Вознесенської міської ради, яка відбулася 16 лютого 2018року, прокурор Вознесенської місцевої прокуратури Віталій Шевченко доповів про результати роботи цього органу за 2017 рік. В цілому він зазначив про покращення криміногенної ситуації в місті та районі та зменшення кількості тяжких злочинів, розкриття корупційних правопорушень. Про це повідомив журналіст видання «Маю право».

Депутати прийняли до відома надану ним інформацію, про що було ухвалене відповідне рішення ради.

Міський голова Віталій Луков звернув увагу на те, що завдяки реалізації програми «Безпечне місто» на вулицях Вознесенська встановлено відеокамери, що також позитивно впливає на зменшення правопорушень.

Далі наводимо інформацію, заслухану депутатами:

«Так, у порівнянні з 2016 роком, упродовж 2017 року по місту Вознесенську зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень на 19,8% (з 686 до 505), по області на 7,0%.

Зменшилася кількість вчинених особливо тяжких злочинів на 26,7% (або з 15 до 11), тяжких – на 23,0% (або з 283 до 218).

Відбулось зменшення кількості вчинених умисних вбивств на 66,7% (або з 3 до 1); злочинів проти власності на 25,5%, з них: крадіжок на 24,5% (або з 306 до 231), грабежів на 66,7% (або з 60 до 20), розбоїв на 50,0% (або з 4 до 2); злочинів проти громадської безпеки на 20,0% (або з 10 до 8) та безпеки руху та експлуатації транспорту на 35,1% (або з 57 до 37). Також відбулося зменшення злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян на 61,1% (або з 36 до 14).

Разом з цим, збільшилась кількість вчинених злочинів проти життя та здоров’я особи на 13,8% (або з 58 до 66); громадського порядку та моральності на 57,1% (або з 14 до 22); групою осіб на 66,7% (або з 12 до 20); у стані алкогольного сп’яніння на 200% (або з 3 до 9).

Завдяки вжитим скоординованим заходам на 35,1% (або з 37 до 50) збільшилась кількість виявлених злочинів у сфері обігу наркотичних засобів.

Ураховуючи такий стан злочинності, місцева прокуратура спрямувала свою роботу на підвищення ефективності взаємодії правоохоронних органів, прокурорського нагляду за додержанням законів у ході оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування.

Рівень розкриття кримінальних правопорушень в місті складає 43,5%.

Місцевою прокуратурою вжито заходів щодо протидії корупції.

Вознесенською місцевою прокуратурою протягом 2017 року внесено 33 подання в порядку ч.3 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» стосовно виявлених порушень вимог антикорупційного законодавства, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 22 особи.

Крім того, у поточному році виявлялись порушення вимог антикорупційного законодавства, що свідчать про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

За вказаними фактами до прокуратури Миколаївської області направлено 19 матеріалів для складення працівниками УЗЕ в Миколаївській області ДЗЕ Національної поліції України протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. На даний час вже складено 6 протоколів, з яких 5 розглянуто судом та 1 перебуває у провадженні суду.

До прикладу, у ході вивчення установлено, що перший заступник Державної установи «Вознесенська виправна колонія (№72)», перебуваючи на момент скоєння адміністративного правопорушення на вказаній посаді, будучи особою начальницького складу державної кримінально-виконавчої служби, тобто суб’єктом декларування, відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції», придбав квартиру, однак, у порушення вимог законодавства,  не повідомив Національне агентство з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані шляхом заповнення відповідної електронної форми.

За зібраними Вознесенською місцевою прокуратурою матеріалами Управлінням захисту економіки в Миколаївській області складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, щодо першого заступника Державної установи «Вознесенська виправна колонія (№72)».

Постановою Вознесенського міськрайонного суду вказану особу визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в сумі 1700 грн.

Крім того, установлено, що суддя Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області у вересні 2016 року придбала у власність квартиру, вартість якої перевищує розмір 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня 2016 року. Однак, в порушення вимог антикорупційного законодавства повідомлення про суттєві зміни в майновому стані нею не подано.

Постановою Веселинівського районного суду від 05.09.2017 суддю визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, а провадження у справі закрито у зв’язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення. Закриття провадження у справі зумовлено неодноразовою неявкою судді у судові засідання.

На даний час триває апеляційне оскарження вказаного рішення.

Також, місцевою прокуратурою виявлялись факти декларування суб’єктами завідомо недостовірних відомостей у деклараціях осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2016 рік.

Так, в ході моніторингу реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік встановлено, що депутат Прибужанівської сільської ради Вознесенського району не зазначив інформацію про право користування земельними ділянками загальною площею 22,2193 га нормативно-грошовою оцінкою більше 350 тис. грн. та житловий будинок, належний на праві приватної власності.

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження, передбачене ч.1 ст.366-1 КК України, досудове розслідування у якому триває.

Крім того, протягом 2017 року місцевою прокуратурою по Вознесенському району скеровано до суду два кримінальних провадження про злочини у бюджетній сфері з ознаками корупції, збитки по яким державі склали більше 200 тис.грн. Провадження перебувають на розгляді в суді.

Місцевою прокуратурою постійно вживаються заходи до забезпечення законності у кримінальному судочинстві.

Зокрема, за участі прокурорів Вознесенським міськрайонним судом розглянуто із постановленням вироків 182 кримінальних провадження.

На рішення суду у кримінальних провадженнях, що ухвалені із порушенням вимог кримінального процесуального закону та недотриманням вимог закону України про кримінальну відповідальність прокурорами внесено 16 апеляційних скарг.

Вознесенською місцевою прокуратурою приділяється належна увага якості підтримання держаного обвинувачення у суді.

Так, за принципової позиції державного обвинувача Вознесенським міськрайонним судом 17.03.2017 особу визнано винним у вчиненні умисного вбивства Нікітенко Н.І. та засуджено до семи років позбавлення волі.

Окрім того, Вознесенським міськрайонним судом 10.08.2017 визнано винним особу в умисному спричиненні Чубчик А.Ю. тяжких тілесних ушкоджень та призначено покарання у виді шести років позбавлення волі.

Необхідно відзначити, що у листопаді 2017 року набула значного суспільного розголосу подія щодо позбавлення волі психічно хворої особи, яка була прикута ланцюгами, у м. Вознесенськ.

Завдяки належній організації першочергових слідчих дій, забезпечено встановлення усіх обставин правопорушення та 09.11.2017 Лисенко Л.В., яка являється опікуном потерпілої Варенюк К.І. повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 146 КК України та у подальшому обвинувальний акт направлено до суду. Вироком суду від 22.11.2017 Лисенко Л.В. визнано винною у вчиненні вказаного злочину та відповідно призначено покарання.

Вознесенською місцевою прокуратурою забезпечується належне процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях.

Протягом 2017 року прокурорами здійснено процесуальне керівництво у 4005 кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких здійснювалось СВ Вознесенського ВП ГУНП в області.

За вказаний період прокурорами у кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких здійснювалось Вознесенським ВП ГУНП в області, слідчим надано понад 500 письмових вказівок в порядку, передбаченому ст. 36 КПК України.

Окрім того, Вознесенською місцевою прокуратурою розпочато понад 30 кримінальних проваджень укритих від обліку.

Завдяки належному процесуальному керівництву у кримінальних провадженнях вдалося викрити ряд осіб причетних до вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, які набули значного суспільного резонансу.

Так, у провадженні СВ Вознесенського ВП ГУНП в області перебуває кримінальне провадження №12017150190002249, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.11.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК України, за фактом розбійного нападу на трьох мешканців м. Южноукраїнськ, які прямували до в м. Одеса для купівлі автомобіля.

За процесуального керівництва Вознесенської місцевої прокуратри та чіткої координації діяльності правоохороних органів, викрито двох осіб (мешканців м. Одеса) причетних до вчинення вказаного злочину та відповідно останнім повідомлено про підозру.

Наразі вказаних осіб затримано та судом прийнято рішенння про обрання правопорушникам запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Вознесенсьтка місцева прокуратура продовжує вести наступнальну позицію у сфері протидії наркозлочинам.

Так, за отриманням у жовтні 2017 року відповідної інформації про вчинення тяжких злочинів на території м. Вознесенськ та Вознесенського району, зареєстровано відповідне кримінальне провадження, проведено ряд санкціонованих обшуків та 26.10.2017 місцевому мешканю м. Вознесенськ повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 307 КК України. Вознесенським міськрайонним судом підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Загалом протягом 2017 року до суду направлено 53 кримінальних провадження стосовно 53 осіб, які вчинили вказані злочини на території м. Вознесенська та Вознесенського району.

Належну увагу місцева прокуратура приділяє законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях (справах) та інших заходів примусового характеру.

За результатами проведених у 2017 році перевірок з вказаного питання, прокурором внесено 45 вказівок, за наслідками розгляду яких притягнуто 58 службових осіб, призупинялася робота ІТТ № 3 ГУНП в області, з приміщення камерного типу Державної установи «Вознесенська виправна колонія (№72)» звільнено одного незаконно утримуваного засудженого, розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 Кримінального кодексу України за фактом грубого порушення законодавства про працю в діяьності посадових осіб ДУ «Вознесенська виправна колонія (№72)».  

В умовах законодавчих змін та реформування органів прокуратури вжито низку організаційно-практичних заходів, спрямованих на ефективну реалізацію функції представництва інтересів держави в судах.

Зокрема, пред’явлено 4 позови про повернення у розпорядження держави 386 га землі.

Для прикладу, Вознесенською місцевою прокуратурою в інтересах держави в особі Вознесенської районної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до фізичної особи пред’явлено позовну заяву про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 132,0 га для сінокосіння та випасання худоби із земель державної власності вартістю 205,5 тис.грн. у розпорядження держави. Рішенням Вознесенського міськрайонного суду від 13.12.2017 вказаний позов задоволено у повному обсязі. Наразі, вживаються заходи до реального виконання рішення суду.

У грудні 2017 року до суду у зв’язку з нецільовим використанням пред’явлено 2 позови про розірвання договору оренди землі загальною площею біля 215 га, призначеної для сінокосіння та випасання худоби із земель запасу сільськогосподарського призначення, в межах території Прибужанівської та Щербанівської сільських рад Вознесенського району вартістю земельних ділянок біля 1 млн. грн. Позови перебувають на розгляді в суді.

Крім того, провадження по справі відносно одного з товариств закрито у зв’язну з добровільним поверненням у розпорядження держави 39 га землі.

У сфері охорони навколишнього природного середовища, в поточному році задоволено 3 позови та стягнуто на користь місцевих бюджетів району 29.5 тис. грн.

В поточному році в інтересах КУ Вознесенська ЦРЛ за позовами прокуратури задоволено 13 позовних заяв про стягнення до бюджету 61 тис. грн. витрат на стаціонарне лікування осіб, які потерпіли від злочинів. Реально стягнуто з боржників 17 тис. грн.

Вознесенською місцевою прокуратурою приділяється постійна увага дотриманню прав неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом. Завдяки належній організації роботи з нагляду за дотриманням кримінально-процесуального законодавства на вказаному напрямку роботи не допущено тяганини при розслідуванні кримінальних проваджень вчинених неповнолітніми. Усі кримінальні провадження закінчені та направлені до суду до спливу двомісячного терміну з моменту отримання неповнолітнім обґрунтованої підозри.

Випадки незаконного притягнення неповнолітніх до кримінальної чи адміністративної відповідальності, незаконного позбавлення їх волі чи порушення права на захист відсутні.

Обвинувальні акти направлені до суду відносно неповнолітніх, прокурору упродовж 12 місяців поточного року не поверталися.

З метою мінімізації негативного впливу кримінального процесу на неповнолітніх, місцевою прокуратурою в своїй діяльності запроваджується європейська практика щодо медіаційної роботи у нетяжких та середньої тяжкості кримінальних правопорушеннях вчинених неповнолітніми. За результатами роботи медіаторів, до оголошення підозри дитині у вчиненні злочину справу закрито і зв’язку із примиренням.

Завдяки злагодженій роботі органів ювенальної превенції вдалося зменшити кількість злочинів вчинених неповнолітніми та за їх участі на території Вознесенського району з 8 до 5. Не допущено росту злочинності серед неповнолітніх по м. Вознесенську. Впродовж 2016 та 2017 років неповнолітніми скоєно по 12 злочинів.

З метою популяризації правосвідомої поведінки серед дітей Вознесенською місцевою прокуратурою запроваджено щомісячні зустрічі із учнями та студентами міста Вознесенська та Вознесенського району. На зустрічах з неповнолітніми працівниками місцевої прокуратури проводяться лекції-бесіди з питань профілактики правопорушень та іншої девіантної поведінки серед дітей.

Окрім цього, за результатами представницької діяльності в напрямку охорони дитинства Вознесенською місцевою прокуратурою до суду направлено 2 позови в порядку адміністративного судочинства. Один позов про визнання бездіяльності Мічурінської сільської ради щодо не виготовлення документації із землеустрою на земельну ділянку під садком судом розглянуто та задоволено. Справу передано до органів ДВС для примусового виконання винесеного рішення. Інша справа за позовом прокурора до Вознесенської міської ради щодо визнання протиправним та скасування рішення міської ради щодо встановлення плати за навчання дітей у школі мистецтв перебуває у провадженні суду.

До місцевої прокуратури упродовж поточного року надійшло 730 звернень, з них майже кожне третє надіслано в інші відомства для вирішення.

Працівниками місцевої прокуратури вирішено по суті 503 звернення.

Зменшилась кількість звернень з питань досудового розслідування у кримінальних провадженнях та з питань представництва інтересів громадян та держави в суді.

Задоволено 20 звернень. На особистому прийомі прийнято 106 громадян, у тому числі 67 – особисто керівником прокуратури.

До місцевої прокуратури надійшло 2 запити на інформацію, з яких 1 задоволено, на інше надано роз’яснення.»

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты