Общество | Вознесенск, 25 Апреля, 2018

Травень — пік активності кліщів

Свежие новости: Травень — пік активності кліщів

Настають травневі свята. Ми радіємо сонцю і теплу, виїжджаємо  на природу. Але там на нас уже чекаютькліщі. Кліщі - небезпечні переносники важких захворювань.

Про це повідомляє Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР.

Бореліоз - це інфекційне захворювання, яке передається спірохетами. Сумна аналогія тут не лише у назві, але й у перебігу хвороби  та її важких наслідках. Незабаром вона проходить, та якщо людина не лікувалася, розвивається друга стадія хвороби, яка вражає центральну і периферичну нервову систему. Підступність спірохети в тому, що інкубаційний період хвороби — 3-4 тижні, тож у перші дні  аналіз на специфічні антитіла буде негативним. До того ж хвороба — у понад 20% випадків — розвивається без появи еритеми. Тож людина дізнається про те, що інфікована, запізно. Заразитися можна не лише під час всмоктування кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Першим проявом хвороби є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, та навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща. Під час укусу кліщ виділяє знеболювальну речовину, тож люди часто не помічають того, що з ними сталося.

Фахівці радять:

- при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий, однотонний, одяг, щоб було легше помітити кліщів. Одяг повинен щільно прилягати до тіла (сорочка з глухим комірцем і довгими рукавами, які закінчуються манжетами, заправлена у брюки, а брюки – у шкарпетки, взуття), голову слід покривати головним убором;

- відкриті ділянки змащуйте репелентами;

- само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

Якщо виявили на собі кліща, негайно зверніться в лікарню. Практика показує: за умови своєчасного лікування ризик ускладнень зменшується в 10 разів.

Також слід пам’ятати, що кліщі атакують не лише людей, але і домашніх улюбленців. Якщо з вами собака – огляньте і її. Букет лісових квітів, трав – також.

Будьте обережні, і тоді відпочинок на природі залишить вам тільки приємні спогади!
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 

 
 
 
 

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости