Политика | Южноукраинск, 17 Мая, 2017

Уряд визначив порядок проведення перевірок інспекторами праці

Свежие новости: Уряд визначив порядок проведення перевірок інспекторами праці

26.04.2017 на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Мета акту – забезпечення виконання положень ст.259 КЗпП України, Конвенції МОП №81 Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі, а також забезпечення реалізації делегованих органам місцевого самоврядування повноважень у сфері праці.

Рішенням Уряду врегульовується механізм державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Зокрема, запроваджуються нові підходи у стосунках держави та бізнесу, згідно з якими головними пріоритетами інспекторів праці визначені профілактична робота та консультування роботодавців.

Так, передбачено, що роботодавці можуть ініціювати проведення державними інспекторами регулярних інформаційно-роз’яснювальних кампаній щодо найбільш ефективних способів дотримання норм законодавства про працю, захисту і поновлення трудових прав працівників.

Запроваджується також можливість проведення за бажанням роботодавця так званого «аудиту» трудового законодавства, а заходи впливу застосовуватимуться лише у випадку, якщо роботодавець відмовляється усувати порушення законодавства про працю.

Водночас ухвалена постанова визначає ефективний механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком Уряду у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців. Так, відповідно до п.29 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим даною постановою, заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости