Экономика | 1 Января, 2018

Вакаров: национализация "ПриватБанка" - коррупционная афера

Свежие новости: Вакаров: национализация

По мнению эксперта Василия Вакарова, Луценко — один из крупнейших коррупционеров в стране, и его заявления о борьбе с коррупцией выглядят, как минимум, неискренне.
Генпрокурор Юрий Луценко назвал наиболее коррумпированные сферы в Украине.

По его мнению, основные источники коррупции — государственные предприятия, таможня и сферы, связанные с недрами.  Побороть коррупцию на госпредприятиях, по мнению Юрия Луценко, можно с помощью приватизации. 

На таможнях бороться со взяточничеством генпрокурор предлагает благодаря новым технологиям. В частности, он считает, что нужно установить электронные сканеры, через которые будет проверяться груз. 

А вот как побороть коррупцию в сферах, связанных с украинским недрами, Юрий Луценко не сказал.

В то же время, он подчеркнул, что если в этих трех сферах изменить ситуацию, то можно побороть топ-коррупцию в Украине, включая партийную.  Каковы шансы, что коррупцию в Украине удастся побороть, в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал эксперт по антикоррупционной политике Василий Вакаров.

(текст публикуется на языке оригинала)

Ви особисто погоджуєтеся із генпрокурором, що саме державні підприємства, митниця, сфери, пов'язані з надрами — це основні джерела корупції? 

— Ні, це не основні джерела корупції. Основні джерела корупції, з моєї точки зору, є бюджетне фінансування, тобто це, що називається бюджетний процес, перерозподіл коштів, який відбувається в нашій країні. Оскільки ми, платники податків, платимо податки в бюджет, а далі він перерозподіляється необ'єктивно, несправедливо, і там якраз і відбуваються найбільші конфлікти інтересів. І це перша сфера, з моєї точки зору, яка найбільш корумпована. Друга — це сфера банківська, банківського капіталу. І зокрема, регулювання відносин з НБУ. Хочу зазначити, що найбільшою корупційною оборудкою, вона почалася минулого року, і закінчилася цього року, це ми з вами, платники податків, заплатили 165 мільярдів гривень за так звану приватизацію "ПриватБанку". Хоча насправді це ніяка не приватизація, а просто хлопці — Коломойський, олігархи і партнери окешилися, вивезли більше 2,6 мільярдів доларів за кордон, а ми за це все заплатили. Тобто це друга сфера, на мій погляд, банківська. 

А вже третя — це податкова сфера, оскільки безпосередньо наші найбагатші люди — олігархи, політики, чиновники і просто дуже багаті люди отримують преференції в свій бік з точки зору несплати податків або податкових канікул, а також частина з тих людей, які завозять імпортні товари, не сплачуючи митні та збори митникам. Тобто вони отримують преференції на митній службі.

Стосовно митниці, Юрій Луценко вважає, що потрібно встановити електронні сканери, через які буде перевірятися вантаж. Мовляв, це допоможе побороти корупцію завдяки новим технологіям. Яка ваша думка?

  — Ні, з моєї точки зору найбільшим корупціонером у нашій країні є Петро Порошенко, а безпосередньо ця особа, яку ви говорите, Юрій Луценко, він є номер два, з мого погляду, корупціонером в країні. Тому що коли він зустрічається з Коломойським в Нідерландах і пробує домовитися про те, щоб перерозподілити кошти, які вкрав Коломойський, щоб перерозподілити їх не в бюджет України, а Луценко виступає у ролі такого, знаєте, заганяла. Він заганяє Коломойського, щоб той поділився з Порошенко капіталом, а не з народом України. Так що в першу чергу там треба наводити лад. А стосовно сканерів тощо, ці байки ми чуємо вже більше 10 років. 

Источник: rian.com.ua

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости