Общество | Южноукраинск, 16 Января, 2019

ЮУАЕС: радіаційна обстановка в 30-кілометровій зоні

Свежие новости: ЮУАЕС: радіаційна обстановка в 30-кілометровій зоні

Лабораторія зовнішньої дозиметрії (ЛЗД) цеху радіаційної безпеки ВП «Южно-Українська АЕС» повідомляє, що у грудні 2018 року радіаційний фон на промисловому майданчику та в 30-кілометровій зоні атомної станції знаходився на рівні природних фонових значень, заміряних до пуску АЕС.

 

I. Радіаційний фон на місцевості

Точка контролю

Радіаційний (гамма) фон, мкЗв /год.

На проммайданчику ЮУАЕС

0,11

смт Арбузинка

0,16

с. Бузьке

0,12

с. Агрономія

0,15

смт Костянтинівка

0,10

с. Іванівка

0,12

с. Благодатне

0,14

м. Вознесенськ

0,11

смт Олександрівка

0,11

смт Доманівка

0,12

с. Богданівка

0,12

м. Южноукраїнськ

0,09

До пуску першого енергоблока Южно-Української АЕС значення потужності дози були зафіксовані в діапазоні 0,10-0,21 мкЗв/год.

II. Контроль викидів ЮУАЕС

Середньодобовий викид радіоактивних речовин, ГБк/добу

 

% від допустимого рівня

Інертні радіоактивні гази (ІРГ)

0,108

Йод-131

0,002

Суміш довгоживучих радіонуклідів (ДЖН)

0,015

Повітря (контроль викидів у атмосферу через венттруби енергоблоків АЕС), МБк/міс.

Цезій-137

0,0003

Цезій-134

0,00013

Стронцій-90

0,0018

Вимірювання значень контрольованих параметрів, які характеризують радіаційну обстановку на АЕС і в навколишньому середовищі, на Южно-Українській атомній електростанції виконують автоматизована система контролю (АСКРО) та вимірювачі радіаційного фону (ВРФ-02). АСКРО в режимі реального часу збирає інформацію цілодобово.

Автоматизована система призначена для здійснення безперервного автоматичного контролю радіаційної обстановки на промисловому майданчику, в санітарно-захисній зоні та в зоні спостереження за усіх режимів роботи станції.

Основу АСКРО складають три рівнозначні центральні пункти контролю (ЦПК), розташовані безпосередньо на щиті радіаційного контролю, в кризовому центрі та лабораторії зовнішньої дозиметрії АЕС. Данні на них спеціальними дубльованими каналами зв'язку подаються з периферійних постів спостереження, 12 з яких встановлені в санітарно-захисній зоні (радіус 2,5 км) і 17 - у зоні спостереження (радіус 30 км) атомної станції. Автоматичне опитування постів проводиться не рідше 1 разу на 3 хвилини.

Дублювання ЦПК і каналів зв'язку забезпечує надійне функціонування системи за найнесприятливіших зовнішніх і внутрішніх впливів. На центральні пункти контролю, крім даних потужності експозиційної дози, метеопараметрів і активності радіонуклідів у воді промливневої каналізації та скидного каналу, в режимі онлайн надходить інформація про об'ємну активність радіоактивних аерозолів і йоду-131 у атмосферному повітрі.

Крім АСКРО радіаційний фон відстежують і ВРФ-02, встановлені в 11 населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження АЕС.

В умовах нормальної експлуатації АЕС викиди радіонуклідів у навколишнє середовище незначні й містять в основному радіонукліди йоду та інертних радіоактивних газів, таких як аргон, криптон і ксенон. Їх періоди напіврозпаду, крім ізотопу криптону, не перевищують декількох діб. Газоаерозольні викиди проходять складний процес очищення, необхідний для зниження їх активності.

Якщо говорити про фактичні показники викидів і скидів з Южно-Української атомної станції, то вони нижче 1% від встановлених меж. Таким чином, річна доза населення, яке проживає на межі санітарно-захисної зони, перебуває на рівні нижче 0,50 мікрозівертів на рік - це в 20 разів менше дози від годинного перельоту на літаку або в 2000 разів менше однієї флюорографії, яку проходить людина при медичному огляді.

З параметрами радіаційної обстановки в будь-який час доби можна ознайомитися на офіційному сайті ЮУАЕС: http://www.sunpp.mk.ua/uk/activities/radiation.

Довідка:

Беккерель(Бк) – одиниця радіоактивності: 1 Бк дорівнює 1 ядерному перетворенню за секунду.

Зи́верт (Зв) - це кількість енергії, поглинена кілограмом біологічної тканини, що дорівнює за дією поглиненій дозі гамма-випромінювання в 1 Гр (грей).

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости