Политика | 9 Января, 2018

Заморожені "гроші Януковича": що відомо про таємну угоду олігархів

Свежие новости: Заморожені Заморожені "гроші Януковича": що відомо про таємну угоду олігархів

У неділю, 7 січня, катарська міжнародна телекомпанія Al Jazeera оприлюдинила розслідування, у якому звучали імена одразу трьох впливових олігархів із інтересами в Україні, які вирішували між собою долю частини активів, відомих як "гроші Януковича". Згідно з даними журналістів, ці активи були на рахунку компанії Quickpace Limited, що раніше належала українському газовому магнату Сергію Курченку, який навесні 2014 року втік до Росії разом з екс-президентом і його оточенням. У вересні 2015 року, як засвідчує розслідування, компанія, вочевидь, була викуплена українським нардепом Олександром Онищенком і Павлом Фуксом, що заробив свій статок у Москві завдяки нерухомості.

DW проаналізувала подробиці розслідування і його можливі наслідки:

Про що взагалі йдеться?

Двоє олігархів, стверджують журналісти, придбали Quickpace Limited з метою домогтися зняття арешту на активи цієї компанії, накладеного українським судом. Онищенко та Фукс у 2015 році заплатили майже 30 мільйонів доларів. При цьому не лише готівкою, але й у вигляді приватного літака.

Олігархи планували отримати назад 160 мільйонів заморожених активів цієї компанії завдяки тому, що вони зможуть домогтися зняття арешту коштів. Таким чином, теоретично прибуток Онищенка та Фукса мав скласти 130 мільйонів доларів в разі успіху їхнього плану. Курченко ж, у будь-якому разі, отримував "живі гроші" замість заарештованих.

А звідки це відомо?

У своємо розслідуванні Al Jazeera базується на непідписаному контракті, в якому Онищенко та Фукс фіксують умови угоди, один із пунктів якої містить згадку про те, що покупці будуть співпрацювати для зняття арешту з рахунків Quickpace Limited. Утім, журналісти наводять і інші докази - зокрема, підтвердження цієї інформації з боку Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та кіпрського адвокта, що працював над угодою. У розслідуванні зазначається: зараз Quickpace Limited належить кіпрській компанії Evermore Property Holdings Limited, що перебуває у власності Dorchester International Incorporated, власником якої є Павло Фукс. Інші документи підтверджують, що продавцем компанії був саме Сергій Курченко, запевняють журналісти Al Jazeera.

Те, що Онищенко та Фукс дійсно домовлялися придбати Quickpace Limited з метою отримати заморожені активи компанії, журналістам Al Jazeera підтвердив і сам депутат. Коментуючи розслідування, Онищенко зазначив: "Ти можеш придбати дешево та спробувати вирішити проблеми, аби заробити гроші". Утім, у розмові із журналістами він наполягав на тому, що угода не відбулася, а Quickpace Limited так і не купили. Пізніше, згідно з повідомленням "Української правди", Онищенко спростував висновки розслідування і у своєму Facebook. Він запевняє, що купівлю Quickpace Limited йому "приписали" НАБУ та Al Jazeera. Також Онищенко зазначив, шо "годинами розповідав їм (журналістам. - Ред.) про різні корупційні схеми в Україні", а вони опублікували розслідування, "засноване на якомусь договорі без дати, підпису та печатки, зате з моїм ім'ям", наводить його слова "Українська правда". Щоправда, пізніше Онищенко цю публікацію в соцмережі з невідомих причин видалив.

А хіба так можна?

Коментуючи матеріали розслідування для Al Jazeera, колишній голова міжнародного антикорупційного відділу британського Національного агентства з боротьби проти злочинності Джон Бентон назвав торгівлю заарештованими активами протизаконною. "Це як торгівля вкраденими речами, які є конфскованими поліцією. Ви вкладаєте гроші у машину, на якій втікали з місця злочину", - зазначив він.

У юридичну силу угоди між Фуксом та Онищенком не вірить і виконавча директорка Центру протидії корупції Дарина Каленюк. За її словами, контракт більше схожий на закріплений на папері "договорняк" між двома олігархами. Утім, у розмові з DW експертка попереджає: сам факт незаконності подібної угоди не дає підстави вважати, що можлива спроба Онищенка та Фукса розморозити активи приречена на провал. "Так, той факт, що це стало публічним, трохи зменшує їхні шанси на успіх, але якщо юристи зможуть довести, що у процесі конфіскації були порушені процесуальні права власників компанії, це цілком може бути можливим", - каже Каленюк.

А що з іншими грошима Януковича?

Загальна сума заарештованих судом активів Януковича досягає майже 1,5 мільярда доларів США, тому в розслідуванні Al Jazeera йдеться лише про трохи більше 10 відсотків конфіскованої загалом суми. Утім, інші компанії, активи яких були арештовані разом із Quickpace Limited, та їхні власники досі невідомі, адже рішення Краматорського міського суду Донецької області про конфіскацію цих коштів залишається засекреченим.

Власне, відсутність відкритого процесу, в якому б належним чином було оскаржено доброчесність конфіскованих коштів, і дає підстави власникам підприємств, що потрапили під конфіскацію, спробувати оскаржити це рішення у міжнародних судах, розповідає Каленюк. "Цілком імовірно, що через три або п’ять років нам доведеться ці кошти повертати, але поки що ми навіть не знаємо, кому", - каже експертка, зазначаючи, що історія із Quickpace Limited стала публічною лише завдяки розслідуванню Al Jazeera.

Важливість цього розслідування, на думку Каленюк, також полягає у тому, що воно вказало на іншу проблему. "Формально жодних грошей Януковича більше не існує - це гроші Онищенка, Фукса та інших впливових олігархів, які задешево купили заморожені активи і, завдяки засекреченості судового рішення, отримали аргумент для їхнього повернення через міжнародні суди", - зазначає експертка.

Источник: DW

Наш депутат

  • Фото Оксана Вуив Оксана Вуив Вуїв Оксана Вікторівна народилася 4 травня 1980 року в смт.Єланець Миколаївської області. Закінчила Вознесенську гімназію №1. Вищу освіту здобула на ф

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты